Ga naar saraverhelst.be

Van Survival modus naar Rust

 

Stress!

We hebben het allemaal en als we geen stress hebben voelen we ons nog schuldig ook. 

Het valt niet te onderschatten hoe we als mens uitgedaagd worden in deze periode op mentaal en emotioneel vlak!

Wanneer we een stress moment beleven wordt ons “Survival brein” geactiveerd. Hierdoor komen we in onze mentale patronen: vechten, vluchten of freezen, terecht. 

Herken jij jouw patroon? 

  • Vechten
    Overgaan tot een “go go go” modus; je wil kost wat kost de controle  behouden. 
  • Vluchten
    Overgaan tot de “overal en nergens” modus; je knop omdraaien, doen alsof er niets aan de hand is. 
  • Freeze
    Overgaan tot de “pff het stroomt niet meer” modus;  je blokkeert en ziet geen mogelijkheden meer. 

Survival modus treedt van nature op wanneer je een stress moment beleeft. Het is er om je te beschermen tegen een onveilige situatie of tegen intense gevoelens die op dat moment te veel zijn voor je.

Je schiet automatisch in een vechten of vluchten om jezelf uit de onveilige situatie te halen of je bevriest en verlaat het contact met je lichaam om intense gevoelens niet te voelen. Deze automatische werking is mooi en  hebben we nodig...

Maar als ons “Survival brein” langdurig geactiveerd blijft, raak je opeens opgebrand, overprikkeld of zit je vast.

Doorbreek je patronen

De eerste stap om deze mentale patronen te doorbreken is je loskoppelen van de buitenwereld. Wij als mens lijden als de omstandigheden en prikkels van buitenaf ons overweldigen en niet meer verwerkt kunnen worden. Helder denken en beslissingen nemen die goed zijn voor onszelf, worden moeilijk vanuit Survival modus! 

Dus wanneer we vast zitten in onze mentale patronen zoals continu nadenken, bang zijn, vechten, vluchten, bevriezen, is het duidelijk dat we te gefocust zijn op alles wat extern is. We zitten dan heel erg in ons hoofd en zijn niet geaard en verbonden met ons lichaam. 

Breng jezelf tot rust

Ademen en je lichaam voelen is een hele goede methode om je mentale patronen te doorbreken. Je traint je zelfbewustwording. En wanneer je bewuster wordt kan je gaan observeren en de dingen gaan bekijken vanop een afstand. Het helder denken en de juiste beslissingen kunnen nemen, komen dan vanzelf.

“Autonome regulatie is een noodzakelijk ingrediënt voor lichamelijk en psychisch welbevinden. Bijna alle aspecten van het menselijk functioneren worden deels bepaald door de toestand van het autonome zenuwstelsel.”  volgens Deb Dana, klinische maatschappelijk werker en therapeut gespecialiseerd in de Polyvagaaltheorie. 

 

Tools voor een leven in rust en balans

Om van Survival modus duurzaam om te schakelen naar een leven vanuit rust en balans heb je een lichaamsgerichte houvast nodig die jou in contact brengt met je gevoel, je lichaam en wie je echt bent zonder stress, zorgen en to do’s. 

Om jou daar bij te helpen heb ik een lichaamsgerichte meditatie bundel samengesteld waarin ik jou begeleid in het omschakelen van Survival modus naar rust. Met de natuur als gids leer je je zenuwstelsel terug kalmeren via ademhaling, visualisatie en het voelen van je lichaam!

Wil je zien of dit ook iets is voor jou: klik hier

GIFT - Ontvang gratis de Natural Bodyscan (t.w.v. €17), bij aankoop van de Survival Modus naar Rust - Meditatie Bundel. Geldig t.e.m. 18/04.

Close